Why Alpaka

ALPAKA-ULDENS FANTASTISKE EGENSKABER

I tusinder af år er alpakaerne blevet værdsat for deres fantastiske uld, og alpaka-uld betragtes i dag som en af verdens mest luksuriøse fibre. Det er ikke uden grund.

Dens fibre har en række egenskaber, som er helt unikke i forhold til andre naturfibre. De er bløde, slidstærke, isolerende, allergivenlige og smudsafvisende. Hertil kommer at alpaka-tekstiler næsten ikke fnugger og fælder.

Samlet gør disse egenskaber, at alpaka-fibre er særdeles velegnet til tekstiler. Og de har gjort alpakaen kendt og elsket over hele verden. 

ALPAKAEN SKÅNER MILJØET

Den er god nok. Alpakaen belaster omgivelserne mindre end andre dyr. Egenskaber ved fibrene og alpaka´ens levevis gør, at alpakaen og tekstiler af alpaka-uld er skånsomme for miljøet. 
 
• Den lever af vand fra naturlige kilder og øger således ikke vandforbruget som andre dyr
• Alpakaen har bløde såler under fødderne, og ødelægger derfor ikke græsningsområderne
• Når alpakaen spiser græs, bider den græsset over – i modsætning til mange andre husdyr, som rykker det op med roden
• Alpakaen producerer mere uld end andre uldproducerende dyr i forhold til mængden af mad 
• Alpaka-uld kommer i mange farver fra naturens side. Dermed kan man fremstille tekstiler i mange forskellige farver uden at gøre brug af indfarvning
• Alpaka-ulden har et lavt fedtindhold, hvilket letter renseprocessen af vand forbundet med indfarvning. Det sparer både energi og farvestoffer.
• Alpaka-uld er meget slidstærk og holder mange år.

ALPAKAENS HISTORIE

Alpakaen er et fantastisk dyr med dens nysgerrige og omgængelige væsen og unikke fibre.

Gennem årtusinder har den været en central del af livet for en stor del af befolkningen i Peru og til dels de omkringliggende lande. Både før, under og efter Inkaernes storhedstid i kraft af dens bløde uld.

Ligesom lamaer er alpakaer medlem af kamelfamilien og lever fortrinsvist i de peruvianske Andesbjerge i 3500-5000 meters højde. Alpakaerne holdes som husdyr, oftest af fattige familier af indiansk afstamning. En typisk flok består af 50-150 dyr, om end der findes farme med tusinder af dyr. Flokken holdes normalt under opsyn i løbet af dagen. De drives op i bjergene af hyrden om morgenen og retur sidst på dagen, hvor de overnatter i en indhegning eller lignende.

Alpakaer klippes én gang årligt. Det giver typisk 3-5 kg uld. Alpakaen har brug for den varme uld gennem vinteren, hvor temperaturerne kan komme under 25 minusgrader. De klippes derfor om foråret første gang, når de er 2-2½ år gamle. Jo ældre dyrene er, des ringere er kvaliteten af ulden. Dyrene kan blive 20 år gamle. I Sydamerika slagtes dyrene normalt, når de er 7-10 år gamle, hvorefter kødet spises og skindet bruges.

Der findes to alpaka-racer - huacaya og suri. Huacaya er den mest udbredte. Fotos på vores hjemmeside er af huacayaen, og det er denne uld, der anvendes i Elvangs kollektioner. Surien er kendetegnet ved at have meget lange fibre, ofte så lange, at de næsten rører jorden.

Der lever 4 mio. alpakaer i Peru. Det er ca. 80% af verdens samlede bestand af alpakaer. Hovedparten af de resterende dyr lever i de omkringliggende lande såsom Bolivia, Chile og Equador. Alpakaen er robust og trives fint udenfor Sydamerika. USA og Australien har større bestande på farme. Også i Skandinavien kan den findes på en række hobbylandbrug eller i zoologiske haver.

Alpaken nedstammer fra Vicuñaén, som stadig lever vildt i de sydamerikanske Andesbjerge. Vicuñaen trives ikke i fangeskab og den er kendt for at være indehaver af verdens fineste – men også næsten ubetalelige – uld.