"Fleece of the Gods"

VIDUNDERLIG BLØD ALPACAULD

Alpaka-uldens fibre er fine og tynde og tekstiler af alpaka-uld føles derfor meget bløde.

Baggrunden for denne blødhed er fortrinsvist, at fibrene er tyndere end andre uldtyper. Fibrenes finhed måles i mikron (tusindedele milimeter). Alpaka-uld (superfine) er på 26-28 mikron. En finere kvalitet er baby alpaka-uld, som er 22-23 mikron. Baby alpaka-uld er en kvalitetsbetegnelse for fin alpaka-uld.

Oftest kommer baby alpaka-uld fra første klipning af alpaka-dyrene (heraf navnet), hvor ulden er finere end ved efterfølgende klipninger. Alpakaens uld er finest omkring rygsøjlen og til dels brystet.

SLIDSTYRKE

Alpaka-ulden er meget slidstærk, og langt stærkere end fx fåre- og cashmere-uld.

Strukturen i alpaka-ulden gør den stærkere og alpaka-tekstiler siges at holde 4-5 gange længere end tekstiler af andre naturfibre.

ISOLERENDE

Alpaka-uld isolerer bedre end andre uldtyper.

Alpakafibre indeholder små mikroskopiske luftbobler, som giver en særlig isoleringsevne. alpaka-tekstiler kan derfor væves i en fin, tynd kvalitet og samtidig give gode varmeegenskaber.

Disse egenskaber hænger sammen med de områder, som alpakaen lever i. I Andesbjergenes højder skifter temperaturen fra plus 25 grader om dagen til minus 25 grader om natten – hele 50 grader indenfor et døgn.

Alpaka-uldens isolerende egenskaber gør, at den kan overleve i disse barske områder.

ALLERGIVENLIG

De fleste som har uld-allergi, reagerer overfor indholdet af lanolin i uld.

Lanolin er et materiale, som indgår i alle naturlige uld-typer. Med én undtagelse: alpaka-uld som er den eneste natur-uld, der ikke indeholder lanolin.

Uldallergikere kan derfor oftest benytte produkter af ren alpaka-uld uden at de reagerer allergisk.

FNUGGER OG FÆLDER MINIMALT

Tekstiler af fåreuld og de fleste andre slags uld kan fnugge og fælde.

Det hænger sammen med, at andre uld-fibre har små skæl eller ujævnheder i overfladen og når tekstilerne udsættes for dagligdagsbrug, så får fibrene fat i hinanden og filtrer sammen. Og med tiden oplever man, at de begynder at fnugge og fælde.

Alpaka-uldens fibre har imidlertid ikke samme ujævnheder i overfladen. De er næsten glatte og derfor fnugger og fælder alpaka-tekstiler minimalt.

NATURLIGE FARVER

Fra naturens side forekommer alpaka-ulden i stort set alle naturfarver – råhvid, grå, gylden, brun og sort – i alt mere end 20 nuancer.

Ingen anden naturfiber findes i sammen mangfoldighed af farvenuancer.

SMUDSAFVISENDE 

Både alpaka-uld og fåreuld er smudsafvisende og selvrensende på grund af indholdet af henholdsvis naturlige olier og lanolin.

Derfor kan vores produkter modstå daglig brug i mange år og stadig se ud som var de nye.

Hvis det er nødvendigt, anbefaler vi, at du får renset produkterne på et miljømærket renseri.